3. På Valsen

Povl Fog, Willemoes og Bent Andersen er draget “på valsen”. Det betyder, at de skal vandre rundt i Europa og lære fra de forskellige landes håndværk. Det var en slags obligatorisk efteruddannelse, som alle håndværkssvende skulle gennemføre for at kunne blive mester. De kaldtes navere, fordi de var Skandinaver.

Målet er Rom til fods.

26. juni 1905

Naver 1901

Kære Povl

Tak for dit brev. Det er vældig morsomt at høre om, hvordan I ter jer. Arme Bent, han må følge med hvadenten han kan eller ej, ingen nåde eller barmhjertighed, men han skulle vel også kunne følge med, når I bare går seks mil. Sidste sommer gik vi da mange gange 36 km. Nå lige fedt med det, men jeg ser dig og Willemoes på jeres lange ben og lille  Bent hastende bagefter……


Testrup 3. Juli 1905

…Jeg er bange for, at I sulter jer selv helt ihjel dernede. I gjorde ellers bedst i at se og få noget ordentlig mad, inden I helt går til. Jeg kan  ikke forstå, at I kan holde ud at få så lidt mad, når I går så meget. At Bent Andersen ikke kan holde det ud, kan jeg godt forstå, særligt fordi han er mere forvænt end Willemoes og dig. Har I da ikke snart gjort ham ked af, at han ville komme med jer, for at det ikke er morsomt, at have ham med, det kan jeg også godt sætte mig ind i…

12. juli

Povl er stadig på valsen. I sit seneste brev  til Ellen Kirstine har han skrevet, at han savner en mor og hjemmets tryghed og kærlighed. Hun svarer, at hun har et dejligt hjem, der accepterer alt, hvad hun gør, og hvor ville hun gerne dele det, hvis hun kunne….

…Jeg kan godt mærke på dit sidste brev, at du ligefrem har været overtræt, den aften du har skrevet det. Og af træthed følger altid, at man bliver tungsindig.  Man synes, man er et skumpelskud her i verden, og man ved ikke, hvad det ender med. Jeg kender det desværre så godt fra mig selv. Du skulle have hørt Dr Nørregaard tale om ungdom forleden dag. Han sagde, at han regnede ikke dem med til ungdommen, som når et håb blev brudt ikke straks satte sig et andet. Du spørger om, hvor jeg skal være til vinter. Jeg aner det ikke, desværre, og jeg tåler næsten ikke at tale om det.

 De tre “farende svende” har måttet afbryde deres rejse.

….Hvor må det dog være ærgerligt for jer, når I nu er så tæt på Rom, at I ikke kan komme helt derned. Når I nu rejser tilbage, har I så i sinde at tage til Berlin og se at få arbejde der?

 

Her tænker du på “3. På Valsen”

  1. Jeg synes nu bedst om dine barndomserindringer, Hjørdis, både fordi jeg kendr dig og fordi tiden også er min egen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *