10. Sorø

Ellen Kirstine er startet på Sorø Husholdningsskole, fordi

… man må jo blive rigtig god til noget, når man ikke duer til andet…

Hun længes efter Povl, og hun længes hjem, og hun kender slet ingen, og hvis hun kunne være det bekendt, ville hun skynde sig tilbage til København. Det varer dog ikke længe, før hun falder til, kun synes hun, at de andre elever er frygtelig overfladiske.

Sorø d. 12.december 1905

Eline Eriksen, afholdt og dygtig forstanderinde

… Da jeg kom hjem til skolen, efter mit besøg i København måtte jeg straks til at koge klejner, de blev så gode, så fru Eriksen roste dem, og jeg var selvfølgelig gruelig. vigtig.

Vi har lige været nede at se på, at fru Eriksen skar en hel gris i stykker og fortalte os hvad hvert stykke hed, og hvad det skulle bruges til. Du kan tro, hun kan forklare, så hun får os til at høre efter alle som én.


Sorø d. 22. januar 1906

Ellen Kirstine har været i København til tandlæge, og hun har den frygteligste tandpine. Hun har også besøgt Povl og hans familie i Roskilde. På vej hjem i toget har hun tænkt:

Jeg sad og tænkte i toget i aftes, da jeg kørte hjem. Og synes du ikke, at vi skulle se at få ring på, når jeg kommer til København på lørdag? Så kan vi da også komme ind i butikken den dag, det kan vi jo ikke om søndagen. Nu kan du skrive, hvad du synes…

De kærligste hilsner  fra din egen Biss


Puha, det der forslag med ringene, var vist ikke så velkomment, så hun trækker i land.

Sorø d. 24. januar 1906

Min kære lille ven

Tusind tak for brevet i aftes. Hør, kære lille ven, du må ikke være ked af det eller få triste og mørke tanker, når du tænker på, at du ingen penge har, det kommer nok en gang, og det er jo ingen der presser dig med, at du skal tjene nogen. Og ringen,  min lille ven lad os vente med at snakke mere om den, inden jeg kommer, det er jo også tidligt nok.

De venter på, at der skal komme svar vedrørende en stilling i Holland. Men det lader vente på sig.

…Kunne der da bare snart kommet brev fra Holland, så du kunne få at vide lidt om fremtiden. Når du kommer til at tage ordentlig fat, er jeg sikker på, at det vil hjælpe på dit humør. Det gør en uendelig glad at bestille noget. Arbejdet er en velsignelse. Jeg vil så gruelig gerne ind og se til min lille ven på lørdag, for han er sådan en god dreng, som din gamle mormor sagde i søndags, da jeg var oppe og sige farvel til hende. Hun var forfærdelig sød…

… endnu en gang, hvor var det dog herligt at besøge din familie i Roskilde i går. Det er da også en skam, at der er nogen der nænner at skille os ad. Nu siger eller tænker du, hvorfor tog hun så hjem med det tog i går aftes. Jo, jeg kan ikke lide at blive borte, når man ved, de venter en og ikke har fået lov til at blive længere borte. Hvis jeg spurgte om det, havde jeg fået lov, det ved jeg, men jeg er såmænd slet ikke så dydig, tro ikke det min lille ven.


Så er der alligevel fundet en udvej for ringe.

Sorø 29. januar 1906

Hele skolen render rundt og ønsker mig tillykke, fordi jeg har fået ring på. Der var ingen der opdagede det før i morges, selv om jeg næsten så dem alle sammen i går. Kamma opdagede det under morgensangen og gav sig til at le, lige midt under det mest højtidelige.

Povls familie, bor i Roskilde. Hans far, Peter Nielsen Petersen er præst ved Trinitatis kirke. Han gift for anden gang med Nanna Dahlerup, med hvem han har 5 børn. Povl og hans fire brødre er børn af første ægteskab med Anna Susanne Fog, som døde da Povl var 6 år.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *