14. Charlotte “Dotte”

Fødselsdagen

Biss har fødselsdag. Hun bliver 20 år, og ingen fejrer hende. Storesøster Dotte (Charlotte) er også i England, hvor hun arbejder i forskellige jobs som privatsygeplejerske. Ind i mellem jobs bor hun på The Haven Hotel, hvor hun deler et dejligt stort værelse med  Biss.

Om fødselsdagen skriver Biss

“Dotte”

…Nu skal jeg fortælle dig, hvordan min fødselsdag spændte af. Jeg har aldrig haft så uhyggelig en fødselsdag før. Der var ingen her, der vidste noget om, at det var min fødselsdag. (kun Dotte). Nej det er sandt, Dotte fortalte mig i går, at hun havde fortalt Mrs. Ritchie det om eftermiddagen, for at få Lov til at tage mig med ud for at drikke chokolade. Det kunne jeg nu ikke få Lov til, fordi fruen selv skulle ud, Da hun havde fået det at vide, ønskede hun mig ikke en gang tillykke. Hun lod bare som om hun ikke vidste noget om det. Jeg var rasende, da Dotte i går fortalte mig, at mrs. Ritchy godt vidste, det var min fødselsdag i forgårs. Jeg tror aldrig noget andet menneske, der havde en lille smule hjerte til overs for andre end sig selv, kunne have nænnet det…

8 år efter Ellen Kirstines død gifter Povl sig med Dotte (Charlotte). Hun viser sig i alle måder at leve op til betegnelsen "den onde stedmor". I følge vores mor var hun intrigant, løgnagtig og ondskabsfuld. Vores mor hadede hende af et godt hjerte. Da hun engang i en sen alder læste ovenstående brev, følte hun, at hun måtte sende et budskab tilbage i tiden til sin unge mor. På en strimmel omhyggeligt udklippet papir lagt inde i brevet, står der:
"Tro det ikke; "Dotte" har ikke sagt et ord til Mrs Ritchie. Jeg kender hende! Din Datter."
En datters budskab til sin unge mor!

Har Charlotte allerede været hemmelig forelsket i Povl på dette tidspunkt? Hun er 29 år, en høj alder for ugifte kvinder! Biss er bare 20 år og lykkelig forlovet. Indynder hun sig hos Biss, for at komme nærmere til Povl? Gør hun mere ud af Povls fødselsdag end Biss gør?

6. oktober 1906, Povls fødselsdag

Café Vienna

…Ved du hvad Dotte og jeg gjorde? Vi gik ind på en forfærdelig fin café i London, den hedder Vienna og drak din skål i chokolade. Og så i går formiddag, da jeg kom op på mit værelse, havde Dotte sat et lille dansk flag på en hattenål og sat det over dit billede, og om aftenen forærede hun mig æbler i dagens anledning. Så man må rigtig nok sige, at hun har gjort, hvad hun kunne…

Er Charlotte evigt jaloux på Biss, fordi hun finder ud af at hun aldrig bliver elsket, som Biss blev det,  hvorfor hun hævner sig på Biss’ børn (Vagn, Ingrid og Dine). Der er ingen tvivl om, at hun var et kompliceret menneske, som Biss overhovedet ikke kan gennemskue.


D. 1.Januar 1907 skriver Biss

…Ja tænk, at Dotte rejser hjem nu, det er herligt. Bare hun kunne få det lidt godt derhjemme, hun kunne sådan fortjene det. Hun har det så frygtelig strengt. Om hende skal jeg fortælle dig mere, når jeg kommer hjem. Jeg vil nøjes med at sige nu, at hun er det bedste kvindemenneske, jeg kender, jeg holder så forfærdeligt meget af hende, hun er så uendelig god…

… men hun har sådan et frygteligt tungt sind…

Behøver jeg at sige, at det ikke er min mors opfattelse! Når man læser nedenstående biografi, kan man også få en mistanke om, at hun har kedet sig som provinsfrue med tre halvstore stedbørn. Ægteskab er måske slet ikke så attraktivt, når det kommer til stykket.


Sidste chance Mr. Howard

Charlotte har fået en kæreste i England. Hun rejser derover, men hvad skal det blive til?

8. januar 1908

…Dorte rejser på tirsdag otte dage til London til mr. Howard, du ved, ham jeg har fortalt dig om. Hun er helt væk, hun taler næsten ikke om andet, når vi er alene. Hun håber rigtig nok på ham, det må  man sige.

…Jeg er så ked af, at Dotte skal rejse i dag. Hun glæder sig sådan til at komme over til sin mand, som hun siger. Jeg vil også håbe, at han vil skynde sig lidt med at tage hende. Han kan godt stå sig ved det, han får aldrig nogen bedre…

26. februar

Charlotte har ikke skrevet et ord til mig, siden hun tog her hjemmefra, så jeg ved intet jeg bare bange for, at det ikke er de bedste tegn.

og desværre…

23.maj 1908 …Vi fik brev fra Charlotte forleden dag. Hun gifter sig ikke! Det var et trist budskab. Hvad hun nu vil gøre, ved vi ikke endnu, om hun kommer hjem eller ej …

25. maj 1908 …Vi har fået endnu et trist brev fra Charlotte i dag. Da mor havde læst det højt for mig, sagde hun:”Bare hun nu ikke helt er knækket. Det er så trist så trist lille ven.. Nu havde vi endda håbet, at hun nu kunne blive rigtig lykkelig.

Christine Charlotte Barfod la Cour

Født 04.11.1877 i København. Død 11.06.1961. Datter af Poul la Cour og Hulda Christine Nielsen Birkedal Barfod. Husholdningselev i Prins Christians køkken på Sorgenfri 1899-1900, husholdningslærerinde i Frk. Zahles Institut, Købehavn 1900-01 og herefter uddan­net i sygepleje dels på Københavns Amts Sygehus, dels på Fødselsstiftelsen. 1902 ansat som sygeplejerske ved Københavns Amts Sygehus. Arbejdede siden 8 år i England på London Hospital og foretog mange rejser til andre lande. Fra 1911 plejemoder for Rigshospita­lets afdeling for børnesygdomme og gjorde under første verdenskrig tjeneste ved Den Amerikanske Ambu­lance og senere ved Den Engelske Ambulance, som modtog tyfus- og dysenteripatienter fra Dardanellerne. Rejste 1917 til Nordamerika for at studere sygepleje der. Gift 23.08.1921 med Povl Fog Petersen. Født 06.10.1881. Død ca. 1958. Søn af P.N. Petersen og Anna Susanne Cathrine Fog. Direktør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *