Vinter 1908 – 1909

Biss er hjemme igen på Askovhus. Vinteren går med huslige gøremål,  hun står for madlavningen til de syv pigeelever, der bor hos dem vinteren 1908/9. Julie er også hjemme for at hjælpe til med husarbejdet.  Men Biss er ikke imponeret over hendes huslighed. Biss er også irriteret over, at hendes underlige forhold til Johannes Richter  fortsætter.

Povls far Peter N Petersen og Nanna Dahlerup får også en omgang: De er henholdsvis 61 0g 44 år og har i forvejen 5 børn, og nu er Nanna gravid igen.

Askovhus d. 21. november 1908

P.N.Petersens børn. Øverst de 5 sønner med Anna Susanne Fog. Povl er den højeste. Nederst Nanna Dahlerup med fem børn.

…ja min lille ven, nu synes jeg også snart, de skulle sige stop ovre på Nørrevold, jeg kan næsten ikke begribe, at de tør.  Tænk på din far, han er over 60. Og om det nu skulle ske, at han om nogle år gik hen og døde, så sad din mor der med hele den børnevrimmel.  Og forresten synes jeg da også, det er nok i forvejen. Men forresten er det ikke noget vi skal blande os i, men vi har vel Lov til at sige, hvad vi synes…

Nanna Dahlerup

Brevene handler denne vinter mest om madlavning, vask og strygning og små kommentarer til livet, som det leves af familie og venner. Indimellem bliver det hele for meget.


..Jeg har gået hele dagen og tænkt på, om jeg ikke alligevel skulle prøve at få den plads (arbejde) i Annas forretning, jeg ved ikke hvad jeg skal – sig hvad du synes…


og da vi når april kan de to piger næsten ikke klare mere. Julie er stadig ikke forlovet og Biss og Povls bryllup bliver hele tiden udsat.

…Julie og jeg har lige siddet og skændes, så det stod efter.  Jeg begyndte med at sige, at når vi nåede juni, så tog jeg mig et arbejde, det første det bedste. Så skulle du bare have hørt Julie. Hun blev ligefrem rasende, og så ville hun rigtig nok ud, hun som skulle gå her hjemme hos mor hele sit liv,  eller hele mors liv, nej så ville hun sandelig afsted. Jeg ved ikke, hvad det skal gøre godt for, at Julie skal gå som et andet lille offerlam herhjemme og gå rent i frø. Mor kan jo da bare flytte til København, der har hun jo både drengene og Anna. Jeg kan slet ikke indse, at man skulle spolere sit liv, for det vil det blive for Julie, som er så forskellig fra mor. Kæreste børn – at hun ikke har lidt mere ben i næsen, det havde jeg alligevel ikke troet….. Nu kom mor lige og talte om, at enten Julie eller jeg skulle tage over og hjælpe Johnna i Hellerup fra nu til maj. Det bliver nok Julie, jeg har ikke tid, jeg skal gøre hovedrent ovenpå og meget andet…


28. april 1909

…nej, det bliver heller ikke mig denne gang, der tager afsted. Jeg slider herhjemme, så det står efter. Det hele skal jo være i stand til de nye elevpiger komme, og der kommer også en lærer, der skal undervise elektrikerne. Mor rejste til Hellerup i stedet for Julie eller mig…

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *