Bryllupsforberedelser

Der er stadig usikkerhed om Bryllupsdatoen, men nu håber og tror Biss, at det bliver d. 23. juli.

Askovhus s. 22. juni 1909 -Så skulle det jo være i morgen om en måned – ikke?-

…Kæreste egen lille ven

… Gunnar telefonerede fra Kolding i aften. Han ville lige hilse på mig og blandt andet spørge, om vi snart skulle giftes. Det vidste jeg ikke, sagde jeg, men han pumpede løs… om det kunne være, at det skulle være inden august. Hvortil jeg svarede: Ja måske, hvis vi kunne få lejlighed. Det mente han jo sagtens, vi kunne. Det kunne man da i alle større byer. Nå ja, Forhåbentlig kan vi, men det vil nok en nær fremtid vise.


Nu ligger bryllupsdatoen endelig fast. den 23. juli er den store dag, men meget skal ordnes inden. Biss’ mor har givet 3000, kroner til køb af møbler mm.

Brudekiste

Askovhus d. 25. juni 1909

…Mor siger, at i løbet af to måneder, vil vi kunne få et pænt hjem i stand, med møbler og det hele. Møbler er jo noget, vi ikke har tænkt meget på før, men mor siger, at vi kan godt blive færdige, men det bliver jo nok ikke så fuldkommen lige straks….


Povl bliver holdt orienteret og får tildelt forskellige arbejdsopgaver. Povl har set på en spisestue i Aarhus, og Biss har forelsket sig i en spisestue i Kolding.

… Mor siger, at hvis det i Aarhus er lige så godt som det andet, så skulle vi rigtignok spare de penge. Men har du set, er skabet ligeså kønt som det andet, for det var kønt, og er der også et anretterbord? Buffeten vil vi ikke have, men det andet og otte stole for 350 kr. Det synes jeg sandelig er godt.  Jeg synes, du skulle gå hen og bestille det. Vi får ingenting, der er billigere og kønnere   Mor synes også du skulle se på bordet, om der var et par plader til ligesom det andet. I morgen rejser jeg til Åbenrå for at besøge Fink og Esther og se på det chatol…


….Vil du ikke også se de rullegardiner efter, når du går op i Bruunsgade 44 i morgen…


…Vil du ikke være så god at gå hen og få en lille prøve af det tapet, der skal være i din stue, blot en lille bitte en. Jeg er ved at købe Gardiner, men tør ikke før jeg har set farven…


…Vi har været oppe hos pastor Hjorkær i dag. Han var ikke hjemme, men fruen mente, blot du fik dine papirer i orden med den præst, der skal vie os. Han skulle bare have min dåbsattest og konfirmationsattest og din bopæl og navn for at kunne lyse. så nu bliver der lyst i Malt Kirke på søndag, og formodentlig undgår vi heller ikke, at der bliver lyst her i Askov, hvor nødigt jeg end vil have det…


Lysning af bryllup, bekendtgørelse fra prædikestolen af et forestående bryllup. Tidligere skulle præsten tre søndage i træk bekendtgøre, at et par skulle vies, for derigennem at sikre at der ingen protester var. Den obligatoriske lysning blev afskaffet i Danmark i 1969, men lysning kan stadig foretages, hvis brudeparret ønsker det.

Askovhus d.9. juli

…I går i København rendte vi byen rundt efter stole. De skulle passe til din sofa. Vi fandt et sted en sofa, der var akkurat magen til den i Brørup, og stole der svarede  til. Vi købte dem. Der var fire mindre stole og to armstole. Særlig armestolene var fine. Vi var også inde og se på klaver og købte det til 700 kroner et ualmindelig kønt klaver både i udseende og toner. Du kan godt glæde dig til at se det, men det er jo også en del penge at give ud på det, ikke…


P.N.Petersen, præst ved Trinitatis kirke

…Jeg spurgte din far, om han ville vie os. Han troede, Pastor Helveg skulle vie os. Men jeg sagde, at de unge havde ikke meget med pastor Helveg at gøre, så om han ville, så ville vi forfærdelig gerne have det…


Her slutter Biss´ kærestebreve, men hun fortsætter med breve til sin mor og til Povl, når han er ude på forretningsrejse.  Efter brylluppet kalder hun ham nu konsekvent for “manden”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *