…og de levede lykkeligt

bryllupsbillede

To dage efter brylluppet

Aarhus d. 26. Juli 1909

Kære lille mor og Julle

Vi kom her til i aftes og  var begge glade for, at vi så hurtigt skulle til vores lille hjem. Vi har det selvfølgeligt storartet begge to og skal nok skrive lidt mere så snart, der kommer lidt mere orden i sagerne. Her er et farligt virvar uden håndklæder og lignende. Men her var nydeligt gjort i orden i aftes, da vi kom, og mad sat på bordet. Tak for alle de gode sager. Nu kommer turen til manden…

og Povl skriver

Min tur bliver kort i dag, kun en kærlig hilsen til jer alle  fra Povl Fog og Biss


12. August 1909

Kære lille Mor og Julle

Mange mange tak for ribsene, som jeg fik i formiddags. Jeg har nu fået syltet en hel del, men dem alle har jeg ikke nået, endda jeg synes, jeg har hængt godt i. Men så er der en ting, jeg ikke er så glad for, og det er, at du synes, det er hjerteløst af mig ikke at skrive en ordentlig tak til alle de kærlige mennesker, som glædede os på vores bryllupsdag. Lille mor vi havde 140 taksigelser at sende ud. En tid tænkte jeg på, nu må du tage fat og begynde at skrive, men jeg syntes, da jeg fik dem ordentlig talt op, at det var uoverkommeligt, jeg har jo da ikke så lidt arbejde herhjemme, når det hele skal holdes ordentligt, selv om vi to mennesker ikke laver det så snavset, så flyver der jo meget ind fra gaden hver dag, så det må væk.

Og endnu en gang tak for ribsene. Jeg er forfærdelig glad for dem.

kys lille mor fra Biss

Også kærlige hilsner fra manden


Idyl, hygge og redebygning

Aarhus oktober 1909

…Manden ligger i stolen og sover, han har siddet og læst om forsvarsordningen og reformpartiets program, en vældig lang smøre, så han er nok blevet søvnig af det…

…Jeg har været på torvet i dag igen. Fik blandt andet en tunge til 0,75 kr. Jeg syntes, det var vældig billigt. Fik også en hel del kål til fem øre hovedet, jeg kan ikke få det billigere. Vil du sende mig en opskrift på din Urtebudding. Den vil jeg forfærdelig gerne have. Mandsens  kravetøj har jeg fået Strøget, de to manchetskjorte blev ikke så pæne, men jeg håber på, at de kan blive pænere næste gang…

…Jeg har været ved at sylte fire pund blommer i eftermiddag, så nu skal vi have blommer i vores sødsuppe til vinter, og så har jeg syltet nogle grønne tomater og begyndt på at sylte en krukke græskar…

… I har ikke svaret på, mit spørgsmål om, jeg skulle lave juletræspynt. Jeg havde endda håbet, jeg kunne have fået noget at vide i dag, da vi fik brev fra jer…


Udover, vask og strygning, syltning og bagning, hvad fik de så tiden til at gå med.

Man gik på besøg og hørte foredrag.

…Vi var så i tirsdags med Sigurd Andersen ude i Bering for at høre Apple. Et udmærket foredrag, om end jeg nok har hørt det et par gange før. I onsdags var vi til politisk møde på Højskolehjemmet, det var om den “fri valgret”. I går aftes var vi hos Pastor Lyngby. I forgårs var vi til kirkeligt møde, der bliver holdt en gang om måneden Dr Lehmann talte om bibelkritik i vore dage, et ualmindeligt godt foredrag. Så I kan da se, at vi ligger ikke på den lade side…


.

Herman Bang

..Sidste onsdag hørte vi Professor Drachmann tale om romersk og græsk religion, og på fredag skal vi høre Herman Bang…


 

I en læsegruppe diskuterer de Henry George’ økonomiske filosofi, så man må sige, de er godt med


“manden” rejser meget, da han har svært ved at finde arbejdopgaver. Men til sidst lykkes det at få noget kloak-konstruktion i Aarhus.

… Manden rejser jo så meget i denne tid, men han kommer hjem hver aften igen Blot een nat har han været borte, men så låste jeg sovekammerdøren og krøb i seng og tænkte, at nu kunne hvem der ville rende med hele huset…


Biss beder Povl om at tilføje lidt på hendes brev til moderen.

Povl skriver:

Hvis I vil have, at jeg skal skrive lidt, så skal jeg det, men så skal det være noget om hende selv. Hun har fået et par slemme vaner den sidste tid. Hun er kommet i tanker om noget pålæg, som Dan engang har lært hende. Og det bruger hun nu hele tiden. Det er en kras ret; først rugbrød, så smør, så spegepølse, sennep, salt og endelig peber, eddike tror jeg også. Og det er ikke lidt af hver slags, men helt tæt belagt, så man ikke kan se det underste. Det er nu hendes aftensmad – og så er hun voldsom, når hun støver af, så der er en regn af møbelstumper rundt om hende, ikke engang mit skrivebord kan holde…

Biss fortsætter brevet:

… Her tjener til underetning , at det er ham møbelstumperne flyver omkring. En dag skulle han prøve at komme op under loftet for at føle, hvor varmt det var, og så var det jo ikke nok med, at han skulle kravle op på en stol – en af vores pæne skøre dagligstuestole – og så gik det jo da selvfølgelig hverken værre eller bedre, end at både stolen og kakkelovnen og han selv brasede ned på gulvet. Han satte sig pænt ned på halen, men slog sig selvfølgelig på kakkelovnslågen, der var gået med i faldet og nær havde slået ham halvt fordærvet. Nu står der en aldeles ryggesløs stol henne ved kakkelovnen. Så I kan nok forstå, hvem der splintrer møblerne…

Så er det Povls tur igen

…Én ting hun ikke har sagt er, at hun ikke er begyndt at spille endnu, men det er fordi hun hellere vil spare sammen til et elektrisk klaver. Der er et inde hos naboen, som hun har meget glæde af at høre på…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *